Biznes na słodko
Czy może być słodszy biznes od posiadania własnej cukierni? Ostatnimi czasy, biznes cukierniczy i piekarski kwitnie, szczególnie w większych miastach Polski.
Początkowe koszty przystąpienia do franczyzy znanej firmy cukierniczej to kilka tysięcy złoty ,do tego dochodzą koszty zakupu odpowiedniego sprzętu, co jest najdroższą sprawą dla początkującego franczyzobiorcy.
|
Cukiernia to wydatek około stu czterdziestu tysięcy złoty na zakup odpowiedniego pieca do wypieku ciastek i ciast, przyrządów kuchennych, lad chłodniczych, zlewów, szafek, półek, stolików, krzeseł, naczyń. Dodatkową sumę około pięćdziesięciu tysięcy złoty trzeba wydać na aranżację lokalu, czyli odpowiednie oświetlenie, malowanie ścian, obowiązkową wentylację .
Franczyza cukierni dostępna jest dla osób posiadających lokal około sześćdziesięciometrowy. Trzeba pamiętać o przepisach sanepidu i o odpowiednimi rozmieszczeniu poszczególnych segmentów cukierni w lokalu, takich jak oddzielenie zaplecza od miejsca , w którym klienci kupują żywność oraz wielu innych, obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących lokali usługowych sprzedających żywność.
By franchising cukierni wypalił, trzeba zdawać sobie sprawę z kilku czynników wpływających na powodzenie takiego przedsięwzięcia.
Jeżeli chodzi o cukiernie, bardzo ważną, jeżeli nie najważniejszą sprawą jest odpowiednia lokalizacja gwarantująca dużą ilość częstych klientów. Trzeba pamiętać, iż największy ruch w cukierniach jest przeważnie popołudniu i wieczorem, szczególnie w weekendy.
Nakład kosztów początkowych na franchising cukierni znanej firmy zwraca się po około półtora roku do dwóch lat. W Polsce nie ma wielu cukierni, działających na zasadzie franczyzy, jeżeli już są to raczej znane kawiarni dużych sieci. Należy postawić na franchising znanej i cenionej przez klientów firmy cukierniczej.
Nadesłał:
36media
|