Koszernie w Hotelu Marriott Warszawa


2011-02-22
Hotel Marriott Warszawa jest pierwszym hotelem w Warszawie, który otwiera kuchnię koszerną. Certyfikat uprawniający hotel do prowadzenia kuchni koszernej został wydany 1 lutego br. przez Naczelnego Rabina Polski Michaela Schudricha.

Najnowsza oferta cateringową warszawskiego hotelu Marriott dotyczy tradycyjnej kuchni koszernej. Hotel zapewnia organizację imprez wymagających koszernej kuchni, od szabasowych posiłków do wesel, Bar micwy (uroczystość, podczas której chłopiec żydowski staje się dorosły czyli zdolny do przestrzegania przykazań Prawa Mojżeszowego), Bat micwy (uroczystość związana z wejściem dziewczyny w okres dorosłości), Brit mila (uroczystość włączenia osoby płci męskiej do religijnej społeczności żydowskiej) i Purim (święto upamiętniające uchronienie Żydów od zagłady w perskim imperium Achemenidów za czasów panowania Artakserksesa I) czy Simchat Bat (ceremonia powitania przyjścia na świat dziewczynki). Dodatkową propozycją jest możliwość przygotowania gościom koszernych posiłków na podróż.

Przeczytaj również:

Wybór dań jest bardzo szeroki: zaczynając zimnych przekąsek, poprzez zupy i dania główne, tj. pieczony w czosnku okoń morski, risotto bazyliowe lub grillowana pierś kurczaka z czarnymi oliwkami, a na deserach kończąc. Hotel gwarantuje pełną obsługę cateringową nie tylko uroczystości koszernych organizowanych w swoich salach, ale także wydarzeń zewnętrznych dla grup liczących powyżej 30 osób. O zamiarze skorzystania z propozycji kuchni należy powiadomić hotel z wcześniejszym (72-godzinnym) wyprzedzeniem.   

„Kuchnia koszerna jest dla nas bardzo ważną i długo planowaną inwestycją. Jej wprowadzenie wymagało wielu przygotowań, które zostały zwieńczone sukcesem – uzyskaniem niezbędnego certyfikatu. Dzięki temu odpowiadamy na potrzeby wielu naszych gości przestrzegających zasad koszeru i doskonalimy świadczone w hotelu usługi. To również znakomity sposób na urozmaicenie naszego menu” – mówi Albert Helms, Dyrektor Generalny Hotelu Marriott Warszawa.

Przygotowanie kuchni koszernej to pracochłonne i wymagające przedsięwzięcie. Hotel Marriott przeznaczył na ten cel osobne pomieszczenie z odrębnym wyposażeniem gastronomicznym. Wymogi kaszrutu (czyli części żydowskiego prawa, zajmującego się tym, jakie pokarmy można, a jakich nie wolno spożywać oraz jak należy przygotowywać i spożywać posiłki) nie pozwalają na sporządzanie dań koszernych w tych samych naczyniach, w których przygotowywane są dania trefne, czyli niekoszerne. Kuchnia koszerna jest zupełnie niezależna od innych hotelowych pomieszczeń kuchennych. Ma to związek z kolejnym wymogiem, jakim jest nadzór maszgijacha stróża koszerności. Tylko on może otworzyć pomieszczenie kuchenne kluczem, który na co dzień jest przechowywany w biurze Naczelnego Rabina Polski. Nadzoruje także pracę kuchni, gdzie zajmuje się m.in. skrupulatnym przesiewem produktów zbożowych czy przebieraniem sałaty, fasoli i innych warzyw w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń
i robactwa. Gdy kuchnia kończy pracę,
maszgijach zamyka pomieszczenie.  

„Ściśle przestrzegamy wszystkich reguł i wymogów kuchni koszernej, bez jakichkolwiek wyjątków” – opowiada Gavin Baxter, Szef Kuchni Hotelu Marriott Warszawa. „Jedną
z żelaznych zasad jest
całkowite rozdzielenie produktów mięsnych od mlecznych. Nie można ich podawać na tej samej zastawie ani podczas tego samego posiłku. Takie reguły mogą wydawać się nam egzotyczne. Sprawiają jednak, że mamy do czynienia z daniami wyjątkowymi – nie tylko w sposobie przygotowania, ale i w smaku”.

Kuchnia żydowska to połączenie wielu smaków. Trudno w niej określić ten jeden, dominujący, gdyż ze względu na diasporę Żydów (rozproszenie członków danego narodu wśród innych narodów) ich sztuka kulinarna przyjmowała cechy różnych narodowości. W konsekwencji powstało wyjątkowe zestawienie smaków i przypraw, o jakie trudno w innych kuchniach.

W pierwszym okresie funkcjonowania kuchni koszernej w hotelu Marriott jej oferta jest skierowana do zorganizowanych grup gości, zarówno tych większych jak i mniejszych.  



Nadesłał:

Dominik Kowalski

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl