Jak wyposażyć bar?
Prowadzenie gastronomii to interes opłacalny i ryzykowny jednocześnie. Wydatki związane z urządzeniem nowego miejsca można jednak nieco ograniczyć, co pozwoli na łatwiejszy start, co jest ważne szczególnie dla miejsc nowych. W jaki sposób to zrobić?
Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie wyposażenia baru lub miejsca oferującego usługi gastronomiczne jest skorzystanie z okazji nabycia sprzętów używanych. Branża gastronomiczna zmienia się często, lokale niekiedy powstają i upadają niczym grzyby po deszczu, łatwo zatem trafić na kogoś, kto będzie chciał pozbyć się niepotrzebnego już wyposażenia. Takie rozwiązanie sprawia, że możesz zaoszczędzić nawet sporą sumę pieniędzy, obniżając tym samym koszty, które należy ponieść przed rozpoczęciem działalności usługowej.
|
Równie prostym i zarazem powszechnym sposobem, z którego korzysta bardzo duża liczba osób rozpoczynających prowadzenie własnej działalności gastronomicznej, jest podpisanie umowy z firmą oferującą swój produkt. Najczęściej są to oczywiście browary lub przedsiębiorstwa oferujące napoje chłodzące, ale mogą to być również producenci lodów i inne tego rodzaju podmioty. Stoły, krzesła, nalewaki do piwa, parasole do ogródka letniego a nawet popielniczki – wszystko to możesz otrzymać w bardzo promocyjnej cenie lub nawet za darmo. Minusem tego rozwiązania jest przywiązanie się do jednej, z góry określonej marki, którą niekoniecznie przyciągniesz dużą liczbę klientów.
Najlepszym rozwiązaniem jest pójście za obowiązującymi obecnie trendami. Meble z palet, ręcznie wykonywane inne przedmioty, obrazy pochodzące od lokalnych artystów są nie tylko atrakcyjne pod względem minimalizacji kosztów uruchomienia działalności gastronomicznej, ale przede wszystkim umożliwiają nadanie miejscu niepowtarzalnego charakteru. Obecnie na rynku znajduje się wiele ofert tego rodzaju wyposażenia baru. Producenci obecni w internecie, tacy jak między innymi produkująca meble z palet firma o nazwie echochata, są w stanie dostarczyć dobrej jakości mebli dopasowanych do indywidualnych potrzeb i w atrakcyjnej cenie.
Niezależnie od tego, na jaki model ostatecznie się zdecydujesz, musisz pamiętać o tym, że najważniejszym elementem są ludzie, nie wystrój. Jeśli uda się przyciągnąć ich kuchnią lub trunkami, sukces jest gwarantowany.
Nadesłał:
dominik
|
Wasze komentarze (1):
-
~andreass, 2016-10-12 12:37:43
Zakup używanych urządzeń nie zawsze jest najlepszym pomysłem. Czasem lepiej jednak kupić nowy sprzęt https://multigastro.pl/, ponieważ i tak w większości urządzenia gastronomiczne posiadają 2 roczną, albo dłuższą, gwarancje. Dlatego według mnie lepiej przyłożyć się do wyboru najlepszego sprzętu i zainwestować trochę pieniędzy, jeśli chce się to naprawdę dobrze zrobić. :)