HACCP
Założenia systemu HACCP opierają się w największym stopniu na Analizie Zagrożeń oraz Krytycznych Punktach Kontrolnych
HACCP jest to system, którego przeznaczeniem są firmy sektora spożywczego zajmujące się produkcją różnego rodzaju żywnością lub są jej dystrybutorami.
|
Założenia systemu HACCP opierają się w największym stopniu na Analizie Zagrożeń oraz Krytycznych Punktach Kontrolnych. W praktyce są to działania, które zapobiegają powstawaniu różnego rodzaju zagrożeniom np. fizycznym, biologicznym, chemicznym a które mogłyby w sposób znaczący wpłynąć na bezpieczeństwo oraz jakość produkowanych i wprowadzanych do obrotu rynkowego produktów żywnościowych.
Wdrożenie systemu HACCP przez wszystkie firmy całego łańcucha żywnościowego jest obligatoryjne od 1 stycznia 2006 roku.
Obowiązek posiadania systemu HACCP został określony przez Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, która opiera się na założeniach Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego.
Przedsiębiorstwo, które wdroży system HACCP, przekona się że nie jest to tylko formalny obowiązek ale działanie, które może przynieść mu wiele korzyści. Pozwala to na:
*spełnienie wymagań ustaw i rozporządzeń odnoszących się do bezpieczeństwa żywności
* uniknięcie ryzyka związanego z niezadowolonym klientem
* łatwiejsze funkcjonowanie firmy
*zwiększenie prestiżu firmy
*zwiększenie rozpoznawalności na rynku
* wzrost zaufania klientów i kontrahentów
*uniknięcie ryzyka związanego z wypuszczeniem na rynek produktu mogącego zagrozić życiu lub zdrowiu konsumenta
Nadesłał:
djbdoradztwo2
|